Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Uitje Amsterdam zonder punten

Frank Beverdam | | HWP KNSB 5 | 0 reacties

Kijk ze hebben ook nog een negende team, dus we spelen niet eens tegen het laatste team merkte Edwin op toen we de aula van het Cygnus gymnasium binnen liepen. Of alle negen teams ook daadwerkelijk thuis speelden viel niet op te maken, maar het was wel een drukte van belang deze zaterdagmiddag.

 

Wij werden aan een lange hoge tafel vlakbij de bar en uitgang geposteerd en even over enen daalde er een relatieve rust neer in de speelzaal. De strijd was begonnen. VAS was compleet (wat dit seizoen ook wel eens anders was geweest), maar bij ons was bord 6 nog leeg. Victor, die daar had moeten zitten, had aangekondigd te voet naar Amsterdam te komen, dus het vermoeden bestond dat hij de afstand iets had onderschat. Gelukkig sloop hij 20 minuten na aanvang toch binnen. Sommigen van ons hadden gezien dat hij werd afgezet door een auto, dus dat lopen naar Amsterdam moesten we niet al te serieus nemen. Een resultaat zat er ook niet in voor hem. De achterstand op de klok was snel weggewerkt, maar later in de partij blunderde Victor een kwaliteit en daarmee de partij weg. Hoe hij daarna thuis is gekomen gaan we graag nog van hem horen.

Op bord 7 en 8 hadden we twee debutanten zitten. Jinchen Zhang mocht vanwege haar opvallende prestaties in de interne de plaats van de verhinderde Olivier Jansen innemen en Jay Nels verving Tim Onderstal. Jinchen draaide haar tegenstander meteen de duimschroeven aan met een aanval op het gepende paard op c3. Het zag er veelbelovend uit, maar ergens moet Jinchen de draad zijn kwijt geraakt, want toen ik weer kwam kijken waren de bordjes totaal verhangen. Niet veel later was de nul een feit. Jay liet wel een vol punt noteren bij zijn eerste externe optreden. Het hoe is me ontgaan, maar punt is punt.

Bij Nigel Boerstra ging het al snel mis. Hij stond allerlei vervelende penningen toe en het was een kwestie van tijd voordat wit de genadeslag zou uitdelen. Dat gebeurde ook vrij rap, waarna Nigel vervroegd de trein naar huis kon nemen. Dat kon ook Sipke - hij was zelfs al thuis toen Edwin, Daan en ik de speelzaal verlieten - maar het verschil was wel dat Sipke een vol punt had binnen gehaald.
Een vol punt schreef ook Daan uiteraard bij. Op de meest recente rating lijst kwam hij met stip binnen met een rating van 1891. Dus met een tegenstander die slechts 1300 had en ook nog eens uiterst behulpzaam was had hij natuurlijk geen moeite. 

Daarmee hield het wel op met de volle punten. Edwin wist zijn slechte reeks niet te doorbreken en werd wederom met een nul opgezadeld. Een nul werd teamcaptain Frank bespaard, maar veel had het niet gescheeld. Na vele goede voortzettingen te hebben gemist werd de witte aanval ontkracht door gedwongen Dameruil.  De waarderingen van de positie varieerden daarna van -3 tot -7, maar met een ultieme truc bleef zwart zitten met twee paarden zonder pionnen. De wedstrijdleider verklaarde tot ongenoegen van de Vasser de partij remise.  Deze had graag nog willen doorspelen omdat er volgens hem wel degelijk een matstelling bestaat met twee paarden. Dat klopt inderdaad, maar zie die maar eens op het bord te krijgen. Een halfje om mee af te sluiten, maar wel weer een nipte nederlaag en dat nog wel tegen de hekkensluiter. Dan moet het over 4 weken maar gebeuren tegen koploper Almere 4.

VAS 8 Rating HWP Haarlem 5 Rating Uitslag
Berge ten, P. (Pjotr) 1441   Beverdam, F. (Frank) 1753 ½ - ½
Karman, E.J. (Evert Jan) 1448   Gozeling, E.V. (Edwin) 1560 1 - 0
Lammers, H. (Hans) 1301   Heus, D. (Daan) 1891 0 - 1
Venema, P. (Philip) 0   Boerstra, N. (Nigel) 1314 1 - 0
Haas de, B. (Bas) 1226   Wal van der, S. (Sipke) 1102 0 - 1
Reynolds, R. (Reynold) 0   Wieggerink, V. (Victor) 1123 1 - 0
Molenaar, M. (Machiel) 0   Nels, J. (Jay) 0 0 - 1
Saritepe, U.S. (Ugur) 0   Zhang, J. (Jinchen) 802 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1354   Gemiddelde Rating: 1364 4½-3½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.