Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Valse start voor HWP-4

Frank Beverdam | | HWP KNSB 4 | 0 reacties

Na een gedwongen pauze van ruim anderhalf jaar konden we eindelijk weer aan de bak met het jeugdteam. Een onverdeeld succes werd het niet. Tegen Zukertort-3 werd kansloos met 5 1/2 - 2 1/2 verloren.

Ten opzichte van het seizoen 2019-2020 waren er wat kleinere veranderingen. Chenwu was gepromoveerd naar het tweede en Ivar Mekel en Mink Muskens waren nieuw. 
Nadat iedereen veilig door de QR-check was gekomen kon de strijd beginnen. Echter helaas voor ons was deze op een viertal borden snel beslecht. Cas liet een ordinair paardvorkje op c2 toe en verloor een toren en daarna ook heel rap de partij. Ook Tjacko liet zich "vorken" , ditmaal door een pion, met een zelfde resultaat, een nul. Bij Mink geen vork, maar een penning die hem de kwaliteit zonder enige compensatie kostte. Ook hier een nul. De laatste snelle nul kwam op naam van Isaac. Hij liet zijn hele Dame vleugel kaal plukken in ruil voor wat vage aanvalskansen tegen de zwarte koning. Die aanval kwam nooit van de grond en de zwart speler voerde moeiteloos zijn materiaal voorsprong tot winst. in no-time met 4-0 achter. Dat is niet zoals het hoort jongens! Snel klaar zijn mag, maar dan moet er wel een vol punt gehaald zijn. Na 10 minuten al kansloos verloren staan is weinig motiverend voor de rest van het team.

En deze rest toonde wel vechtlust. Het eerste halfje kwam op naam van Richard de Groot. Met de zwarte stukken kwam hij nooit echt in gevaar. Misschien zat er meer in, maar een halfje was prima om van de hatelijke nul af te komen.
Frank Beverdam trof op bord 1 Wim Moene, een 2100+ speler (ja,ja in de 6e klasse C). Hij ruilde met zwart vlot alle stukken af en het resterend eindspel met ieder 6 pionnen en een toren was remise. Alleen daar wilde de witspeler niets van weten en profiteerde kundig van wat onnauwkeurigheden, zeg maar gerust Fouten, van zwart en kon zodoende toch zijn ratingoverwicht in winst verzilveren.

En dan de twee overwiningen. Jelle Kop gaf het goede voorbeeld aan zijn leeftijdsgenoten. In een lange laveer partij stond na 71 zetten de volgende stelling op het bord:

Voor de kwaiteit heeft Jelle twee pionnen, waarvan er ééntje op h2 gearriveerd is. Wit staat hier natuurlijk al verloren, maar kwam hier op het onzalige idee om de kwaliteit terug te geven om van die vervelende h-pion af te zijn. Maar na 72...Kxg4 73. Kxh2 Kf3 kwam hij tot het inzicht dat dit niet zo'n goed idee was geweest en gaf op. Een mooi punt voor Jelle en vooral een goed voorbeeld!

Het andere volle punt kwam op naam van Ivar Mekel. Intern al goed op dreef liet hij ook vandaag zien het spelletje goed te begrijpen. In een rustige Catalaanse opening bouwde hij langzaam maar zeker zijn voordeel uit tot een gewonnen stelling. In onderstaande stelling was zijn tegenstander zo vriendelijk het onvermijdelijke einde ietwat te verspoedigen.

Na Kf6, g5, Kf5, Tf8 was het mat. Een mooi KNSB debuut voor Ivar.

Over 4 weken kunnen we revanche nemen en wel tegen de Waagtoren 4. Hoewel zij hun eerste wedstrijd met grote cijfers wonnen kunnen we ze met ietsjes meer focus zeker hebben.

HWP en Zukertort klaar om te beginnen

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.