Verdienstelijk debuut HWP in zondagse clubcompetitie

Bart Gijswijt | |   Externe |   1 reactie

Een mens moet iets in crisistijd, en zo kwamen schakers uit Groningen op het idee om de KNSB-competitie online een alternatief leven in te blazen. Eind maart begonnen met een handvol teams strijden inmiddels meer dan vijftig clubteams in verschillende klassen fanatiek voor promotie en tegen degradatie.

De competitie speelt zich iedere zondag tussen 20.00 en 22.00 uur af op Lichess. Het idee is simpel: spelers van hetzelfde team moeten in een open toernooi, waarin zij tegen iedereen behalve hun teamgenoten ingedeeld worden, zo veel mogelijk punten zien te verzamelen in partijtjes van 3 minuten plus 2 seconden increment. De scores van de beste acht spelers tellen mee voor het teamtotaal. Winst levert twee punten op, remise één, maar ben je on fire en win je meerdere partijen op rij, dan kun je dubbele punten verdienen.

Ondergetekende werd eind mei geronseld om een avondje in de hoogste klasse mee te spelen voor VAS. Terwijl de partijen bezig waren stonden de teamgenoten met elkaar in video-verbinding op Zoom voor het uitwisselen van de broodnodige zelfhaat en overleg ("Van Wely biedt remise tegen me aan, wat moet ik doen?" "Doorspelen natuurlijk!" "Oké!" "..." "Tex, wat ben je stil!" "Ja, ik heb dus verloren.").

In de zondagse HWP-hardloopgroep (Collin, Pieter en ik draven wekelijks door de Haarlemse bossen) werd het initiatief zo enthousiast ontvangen dat Collin nog diezelfde dag een team van HWP'ers wist op te trommelen. Met Adam, Bart, Collin, Indra, Pieter, Rob, Max, Ardjan en verloren zoon Jaap maakten we een alleszins verdienstelijk debuut in de tweede klasse, waar we als tweede eindigden achter de Soester Schaakclub. Onderwijl was het op de Zoom-sessie ook bijzonder amusant.

Komende zondag spelen we opnieuw, wanneer in ieder geval René D. de gelederen komt versterken. Verdere versterking is gewenst en iedereen kan meedoen; de scores van de beste acht spelers tellen uiteindelijk mee, maar het is voor iedereen leuk om mee te doen. Meedoen gaat als volgt:

 1. Maak een account aan op Lichess als je dat nog niet hebt.
 2. Meld je aan voor het team HWPHaarlem.
 3. Meld je aan voor het toernooi (dit is de link voor zondag 7 juni; wekelijks wijzigt de link).
  Dit laatste kan pas als je lidmaatschap van HWPHaarlem is goedgekeurd door een van de beheerders.

Voor aanvang van de ronde wordt de link naar de Zoom-sessie gedeeld. Dit is uiteraard niet verplicht, maar zo kun je je clubgenoten toch weer eens zien.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

 • Enno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  10.06.2020
  En wie is ondergetekende en wie ik?