Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Verrassende winst voor vijfde in Leiderdorp

Frank Beverdam | | HWP KNSB 5 | 0 reacties

HWP K5 heeft aan zijn bezoek in Leiderdorp twee zwaar bevochten matchpunten overgehouden. En dat mag best een stuntje worden genoemd want de gemiddelde rating van de thuisploeg was ruim 200 punten hoger dan de onze.

Zonder Nigel Boerstra, die verhinderd was, maar met - terug van weggeweest - Frank Homburg als invaller werd met twee auto's koers gezet naar Leiderdorp, alwaar aangekomen bleek dat de speellocatie nog steeds dezelfde was als 5 jaar gelden, namelijk het klaslokaal van groep 5. Een weinig inspirerende omgeving.

Bij het invullen van de opstelling bleek dat de beoogde eerste bordspeler (2000+) van Leiderdorp bij het eerste inviel. Dat was een kleine meevaller, want het was natuurlijk de vraag of de 8 maanden lange wandeltocht van Frank H zijn schaakvermogen niet enigszins had aangetast. Naar eigen zeggen had hij die periode namelijk geen stuk aangeraakt. Dat bleek mee te vallen hoewel zijn overwinning niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Toen echter de witspeler middels torenruil afwikkelde naar een verloren eindspel leek de vis snel op het droge. Maar ook dat viel tegen. Wit had nog wel twee ver opgerukte, door de Koning gedekte, vrijpionnen. Gelukkig was ook de zwarte Monarch in de buurt en kon een matnet gevlochten worden.

Inmiddels was ook de strijd op de borden 5 en 8 beslist. Sipke op 5 trof een tegenstander die aan een soort veredelde vorm van weggeef schaak deed. Sipke wist daar wel raad mee en binnen een mum van tijd was het punt binnen. Op bord 8 verging het Olivier minder. In het middenspel ging ergens een paard verloren en dit verlies kwam onze "Benjamin" niet meer te boven.
De stand van zaken op de andere borden gaf wel reden tot optimisme. Op bord 1 stond Frank B glad gewonnen. Maar gewonnen staan is één ding, daadwerkelijk winnen is daarmee echter niet verzekerd. 
Daan op bord 3 trof ook een veel hoger gerate tegenstander. Maar Daan is daar niet meer van onder de indruk. Ondanks een pionnetje minder had hij met het loperpaar druk op de zwarte stelling. Ook Tim op bord 7 was aan een goede partij bezig en draaide zijn opponent stevig de duimschroeven aan.

De borden 4 en 6 stonden er minder florrisant voor. Edwin stond twee pionnen in de min en de witte pluspionnen waren ook nog eens hinderlijk irritant de zwarte stelling binnengedrongen. Op bord 6 had Victor een kleine kwaliteit ingeleverd. Dat zou misschien nog te doen zijn geweest, ware het niet dat zijn stukken geen enkele bewgingsvrijheid hadden.

Al met al zou een kleine overwinning tot de mogelijkheden horen. En die kant leek het ook op te gaan toen Daan een paard op g6 kon nemen, welk niet teruggenomen kon worden door de penning van pion f7 door zijn sterke loper op b3. Ook Tim hengelde met nauwkeurig spel het punt binnen. Vier bordpunten inmiddels dus in ieder geval één matchpunt. Ondertussen was het bij zowel Victor als Edwin inderdaad mis gegaan. Een 4-3 tussenstand met enkel de strijd op bord 1 nog gaande.

Vervelende in deze was wel dat Frank B zijn +7 stelling had weten om te buigen tot een -5 stelling. Maar zwart ging zoals in de hele partij al het geval was door met het af en toe spelen van volstrekt onlogische zetten. Ver na de klok van vijf resulteerde dat in een eindspel dat theoretisch verloren was voor wit, maar dat nog niet zo makkelijk te winnen was.

 

Toen zwart toeliet dat wit de pion op h5 ophaalde en daarna zijn b-pion ruilde voor mijn g-pion was het halfje binnen. Waarschijnlijk hoopte zwart mijn koning op de h-lijn vast te zetten en met de toren mat te zetten. Maar die vlieger bleek al snel niet op te gaan. Rond 6 uur werd de vrede getekend en was de overwinning een feit.

Tsja en als je tegen één van de sterkste teams uit de poule kan winnen, waarom dan niet  stiekem denken aan het kampioenschap. Volgende ronde in ieder geval een nieuwe testcase als Philidor Leiden op bezoek komt. 

 
Leiderdorp 2
 
Rating    
HWP Haarlem 5
 
 
Rating
 
 
Roozendaal, M. (Marc) 1865   Beverdam, F. (Frank) 1741 ½ - ½
Kooijman, J.N.J. (Joop) 1634   Homburg, F.H. (Frank) 1826 0 - 1
Lucas, I. (Ivo) 1757   Heus, D. (Daan) 1215 0 - 1
Nouwens, J. (Jeroen) 1538   Gozeling, E.V. (Edwin) 1627 1 - 0
Garde van der, B. (Bas) 0   Wal van der, S. (Sipke) 1105 0 - 1
Osch van, L. (Lo) 1740   Wieggerink, V. (Victor) 984 1 - 0
Nes van de, J.C.M. (Jos) 1092   Onderstal, T. (Tim) 1243 0 - 1
Gleeson, S. (Stephan) 898   Jansen, O. (Olivier) 613 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1503   Gemiddelde Rating: 1294 3½-4½
           

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.