Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Vijfde start seizoen met nipte nederlaag

Frank Beverdam | | HWP KNSB 5 | 0 reacties

Waar K5 bij de vorige twee seizoenopeners op een ruime nederlaag werd getrakteerd bleef de schade ditmaal beperkt tot een 3 1/2 - 4 1/2 tegen LSG 6.

Niet echt reden tot blije gezichten, want hoewel er enig ratingoverwicht was bij de Leidenaren was, dichtte ik ons toch wel kansen toe. De eerste drie borden moesten gewoon winnen en de laatste 5 moesten dan minimaal een punt bij elkaar sprokkelen. Dat laatste gebeurde maar helaas ging Edwin op bord 2 kopje onder.

Dat de borden 4 t/m 8 op slechts een punt werden ingeschat kwam met name door het feit dat daar twee debutanten achter plaatsnamen plus Victor Wieggerink, die slechts kon bogen op 2 KNSB wedstrijden. Maar Victor liet zien dat hij met grote stappen vooruit gaat. Hij zat uiterst geconcentreerd achter het bord en voerde een lastig eindspel knap tot winst. Zijn maatje Tim Onderstal doet het bij de jeugd heel goed en verdiende zodoende een plaatsje in het vijfde. Het was zijn eerste "klassieke" partij en dat was toch even wennen. Op enig moment stonden zo'n beetje al Tim zijn stukken gepend inclusief dreiging van allerlei aftrekschaakjes. Dat kon niet goed gaan en dat ging het ook niet.

Op bord acht ook een debutant, Olivier Jansen. Olivier had bij de Karel Kuip vierkampen al wat ervaring opgedaan met lange partijen, maar was mogelijk toch wat zenuwachtig. Na een aantal zetten keek hij mij wat mismoedig aan, omdat hij pardoes zijn Dame had weggegeven. Normaal zou dat een reden zijn om op te geven, maar in de 6e klasse F loont het om door te spelen. Een uurtje later bleek namelijk ook de zwarte Dame niet meer op het bord te staan. Olivier stond echter nog wel een pionnetje achter en uitgerekend dat ene pionnetje werd hem fataal. Maar met zijn 12 jaar is Olivier de benjamin van het vijfde dus (dit keer) wordt het weggeven van de Dame door de vingers gezien.

Op bord 4 en 5 twee "oud gedienden". Nigel Boerstra en Sipke van der Wal zijn alweer aan hun derde seizoen in het vijfde begonnen. Maar vooral met Sipke  wil het nog niet zo vlotten. Zeker, hij neemt wat meer de tijd voor zijn zetten, maar hij ziet nogal eens wat over het hoofd. Of hij kijkt teveel naar zijn eigen kansen en verontachtzaamt daarbij de kansen van de tegenstander. In ieder geval: hij kwam groot materiaal achter en verloor, na nog enige commotie over een illegale zet, vrij kansloos.

Nigel, die helaas vanwege basketbal (ook leuk) verplichtingen niet op de dinsdag kan spelen, speelde een goede partij. Een pionnenrace eindigde onbeslist met als resultaat een eindspel van Koning + Dame met voor beiden een h-pion. Omdat Nigel zijn koning veel beter stond en vanwege de reacties van de Leidenaren dacht ik dat Nigel uiteindelijk het punt had binnengehaald, maar dat bleek achteraf een misvatting. Maar daarover later.

Eerst naar de derde debutant, Daan Heus. Omdat Daan in de keizerrapid competitie al blijk had gegeven te kunnen schaken was hij ingedeeld op bord drie en ook dus ingeschat op een punt. En Daan stelde niet teleur. Hoewel zijn stukken een beetje ongecoördineerd leken te staan wist hij toch zijn tegenstander steeds met kleine probleempjes op te zadelen. En uiteindelijk werd dat de witspeler teveel. Een goede overwinning van Daan en een debuut met een overwinning. Wat wil je nog meer.

Vanwege zijn prestaties van vorig seizoen werd ook Edwin ingeschat op een punt. Maar mogelijk gaan de schaak-randactiviteiten ten kosten van het spel van onze nieuwbakken secretaris. Door een moment van onoplettendheid liet Edwin een pionvorkje toe en dit presentje liet de LSG'er zich niet meer ontnemen.

Dan de teamleider tenslotte. De rating van zijn tegenstander was niet indrukwekkend, maar hij bleek best behoorlijk te kunnen schaken (of ik niet meer). Na een kans op groot voordeel te hebben gemist, kwam ik zelfs in grote problemen. De witspeler.wist dit in lichte tijdnood niet uit te buiten en na 37 zetten nadat wit Ta6 had gespeeld stond onderstaande stelling op het bord

Hier gaf de LSG' er enige blijk van ontzetting. Goed, hij had zijn voordeel verspeeld, maar Ta6 was zeker niet direct verliezend. Integendeel de stelling was gewoon in evenwicht. Ik speelde maar gewoon door en bouwde met het voor de hand liggende 37... Le5 een matdreiging in. Na 38. Dc1 Dd3 39. Tc6?? Dg3  40. De3 Dh2 en de volgende stelling wederom ontzetting.

Ditmaal tercht, want nu is het over en sluiten. Een beetje sneu voor de witspeler, want hij had gezien zijn rating tot nu toe prima gespeeld. Maar naar zeggen had hij teveel last van het rumoer bij de bar in de andere ruimte.en kon zich niet meer concentreren in de beslissende fase.
4-4 dacht ik, niet slecht als start van het nieuwe seizoen. Maar toen werd ik door Edwin uit de droom geholpen. Nigel had niet gewonnen, maar was blijven steken op remise. Toch weer een nederlaag. Volgende keer beter, hoewel we dan het op papier sterkste team van de poule treffen met oa 2000+ op het eerste bord. Maar dat is niet zaligmakend want Leiderdorp 2 ging in de openingsronde verrassend onderuit tegen Philidor Leiden 5. Dus waarom zouden ook wij niet voor een stunt kunnen zorgen. Wordt vervolgd op zaterdag 4 november.

HWP Haarlem 5 Rating   LSG 6 Rating Uitslag
Beverdam, F. (Frank) 1723   Heijungs, S. (Simon) 1399 1 - 0
Gozeling, E.V. (Edwin) 1697   Uittenbogaard, R. (Rob) 1459 0 - 1
Heus, D. (Daan) 1160   Branco, M. (Moritz) 1444 1 - 0
Boerstra, N. (Nigel) 1317   Sluijs van der, A. (Aad) 1291 ½ - ½
Wal van der, S. (Sipke) 1121   Warnaar, W.F. (Walther) 1306 0 - 1
Wieggerink, V. (Victor) 924   Bingen, S.S.R. (Stanley) 1244 1 - 0
Onderstal, T. (Tim) 1235   Anceaux, C.J. (Corné) 1215 0 - 1
Jansen, O. (Olivier) 589   Wit de, P. (Puck) 1178 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1221   Gemiddelde Rating: 1317 3½-4½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.