Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Zhaoqin Peng drager van de Euwe-ring

Harry Lips | | Club | 0 reacties

Op woensdag 8 november kreeg HWP-lid en grootmeester Zhaoqin Peng de Max Euwering, de hoogste onderscheiding van de Nederlandse schaakwereld, uitgereikt voor haar verdiensten voor het schaakspel en de Nederlandse schaakwereld. Gefeliciteerd, Peng! Dik verdiend!

Peng is 14-voudig Nederlands kampioen bij de vrouwen en was ook eenmaal in 2004 gedeeld eerste bij het Europees Kampioenschap. Vanwege die prestatie werd haar ook door de FIDE de grootmeestertitel toegekend. Op dit moment is Peng vooral actief als trainer en coach, onder andere van ons jeugdlid en eerste teamspeler Chenwu Zhu. Ze is vooral een onvermoeibaar propagandist van onze mooie sport voor de jeugd en speciaal voor vrouwen en meisjes.

Dinsdag 31 oktober gaf Peng nog een inspirerende gast-training voor onze beste jeugdspelers over het offer Paard slaat f7. Goed of fout? Daarbij kwamen allerlei mooie voorbeelden bij aan bod: van de zgn. Fried Liver Attack in het Tweepaardenspel in de nahand tot de laatste sensationele nederlaag van Magnus Carlsen tegen de jonge Kazachstaanse GM Alisher Suleymenov. Dat laatste ging als volgt:

Hier kwam 21. Pxf7! Kxf7 22. cxd5 Lxd5 23. Txd5! (verdediger uitschakelen) exd5 24. Dxd5 Kf8

en nu vonden ook de witte veulens na enig proberen de juiste zet. Het tweede Witte Paard grijpt beslissend in met 25. Pd4! Pf4 (anders komt er een dodelijk schaak op e6) 26. Df3! Kg8 27. Dxf4 

Wit heeft inmiddels genoeg materiaal teruggewonnen en al zijn stukken doen mee aan de slotaanval, terwijl de zwarte zielig in een hoekje staan te kijken. Het duurde dan ook niet lang meer: 27....Db7 28. Pf5 b5 (wil Lc4+ verhinderen) 29.Lxb5! (die kan niet geslagen worden: 29...Dxb5 30. Pxe7 Kh8 31. Df8 mat) 29....Lf8 30. Lc4+ Kh8 31. Ph6! en zwart gaf op. Na 31.... De7 32. Pf7+ Kg8 33. Pd6 + wit wit nog meer materiaal terwijl de aanval voortduurt.

Een prachtig lesje in aanvallen. Al je stukken goed neerzetten, en dan niet bang zijn of aarzelen, en vooral altijd goed blijven rekenen, zo leerde Peng de jeugd. En die les is vast goed blijven hangen.

Foto: Harry Gielen

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.